4 Eylül 2009 Cuma

Solunum Yolu Hastalıkları 1

KRUP:
Genellikle çocuklarda havlamayı andıran tarzda öksürük ve solunum zorluğu belirtilerine sebep olan birkaç hastalığın genel adıdır. Epiplottis ve Pseudokrup bu hastalıklar içinde en sık görülenlerdir.

Epiplottis;
Ses tellerinin bulunduğu bölgenin özellikle "Haemophylus İnfluenza" adlı bakterinin etkisi ile intihaplanması ve şişmesi sonucu oluşur. Yüksek ateş, yutma güçlüğü çekilmesiyle ağızdan tükrük gelmesi, boyunda şişme ile kendini belli eder. Hastalık belirtileri görüldüğünde hasta hemen hastaneye götürülmelidir. Antibiyotik tedavisi ile hastalık için gereklidir. Tedavi edilmediği zaman solunum yolları oluşan şişme nedeniyle tıkanabilir ve ölüme kadar gidebilir. Oksijen verilerek hastanın tedavisi desteklenir.

Pseudokrupp:
Virüslerin neden olduğu ve epiplottisten daha hafif seyreden bir hastalıktır.Belirtileri ; hafif ateş, ses kısıklığı, havlama tarzı öksürük ve solunum güçlüğü ile ortaya çıkar. Bu şikayetler çocuk hastalarda genellikle akşam veya sabah saatlerinde ortaya çıkar ve çocuğun genel durumu iyidir.yutma güçlüğü ve boyun şişliği yoktur. Hastalığın hafif seyrettiği durumlarda çocuğun soğuk ve temiz havada dışarıda dolaştırılması yeterli olacaktır. Solunum zorluğunun artması durumunda çocuğun hastanede gözetim altında tutulması ve ilaç tedavisi gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Follow Me on Pinterest
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...